I en färsk artikel i tidskriften ”Pediatrics” belyser två forskare för- och nackdelarna med ekologisk mat ur ett barnläkarperspektiv: ”Organic Foods: Health and Environmental Advantages and Disadvantages”. Tidskriften är barnläkarorganisations ”American Academy of Pediatrics” officiella tidning och ger rekommendationer till barnläkare.
Yrkesmässig exponering (för lantbrukare) för bekämpningsmedel har förknippats med en rad negativa hälsoeffekter, såsom svårigheter med andning och med minnet, hudsjukdomar, depression, Parkinsons sjukdom, missfall, fosterskador, och cancer. Barn till yrkesexponerade mödrar har exempelvis sämre mental utveckling vid 2 års ålder och uppmärksamhetsstörningar vid 3,5 och 5 år, enligt en stor välgjord studie från Kalifornien.
Ekologiska produkter har visat sig innehålla mindre bekämpningsmedelsrester än konventionella produkter. I en liten studie med barn som åt konventionell mat sjönk bekämpningsmedelsresterna i urinen betydligt när kosten ändrades till ekologiskt. I början av studien, då barnen åt konventionellt, var resthalterna i urinen dessutom ungefär lika som resthalterna i urinen hos yrkesexponerade mödrar som diskuterades ovan.
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.