MENY menu

Ännu inga förslag från SJV om nya ekomål

Inför EUs CAP-reform håller regeringen på och utformar ett nytt landsbygdsprogram där ekologisk produktion är en av delarna. Jordbruksverket fick därför i oktober 2011 regeringens uppdrag att utreda behovet av och föreslå åtgärder för nya mål för ekologisk produktion. Idag var alla remissinstanser inbjudna av Jordbruksverket till en hearing där hittillsvarande arbete skulle redovisas.

- Vi hade hoppats på att få ta del av förslag på mål för ekologisk produktion i nya landsbygdsprogrammet för 2014-2020, säger Ekologiska Lantbrukarnas verksamhetsledare Maria Dirke som var på hearingen tillsammans med ordförande Carl-Erik Ehrenkrona. Men så var det inte, utan det som presenterades var ett faktaunderlag om läget för ekologisk produktion och marknad idag. Nu har vi och övriga remissinstanser tid på oss fram till 24 april att lämna in synpunkter till Jordbruksverket på hur målen ska formuleras och hur stöden behöver se ut för att målen ska kunna nås.

Intresset för Jordbruksverkets hearing var stort med deltagare inte bara från jordbrukssektorn utan även från handel och livsmedel. Där fanns en bred enighet om att tydliga mål behöver formuleras för att stödåtgärder och forskning ska få rätt inriktning. 30 maj senast ska Jordbruksverket lämna sitt förslag till regeringen.

Inför hearingen skickade Ekologiska Lantbrukarna ett brev till arbetsgruppen på Jordbruksverket som arbetar med uppdraget, med för att förse dem med information om vilka effekter den ekologiska produktionen har på områdena miljö och klimat, landsbygdsutveckling och djurvälfärd.
Här kan du läsa brevet i sin helhet

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.