Hur funkar det när man ställer om sitt lantbruk till ekologiskt? Hur är det att arbeta som ekologisk lantbrukare? Finns det tips att få från någon som testat?
Vi kommer att under några veckor framöver presentera en serie intervjuer med ekolantbrukare som har gjort resan och vill dela med sig av sina tankar och erfarenheter.
Först ut är Maria från Sundblads Lantbruk utanför Uppsala.
Maria Åkerstedt och Stefan Sundblad driver Sundblads Lantbruk AB. De har en ekologisk dikoproduktion med ca 40 dikor och 2 tjurar. De äger ingen egen mark, utan arrenderar drygt 200 ha mark av olika markägare på byn samt grannbyn. Hemma på gården har de byggt om en gammal ladugård från 1920-talet till en modern lösdrift.
Maria och Stefan arbetar båda deltid på gården. Stefan arbetar under hela sommarhalvåret med entreprenadkörning åt andra bönder och Maria arbetar med verksamhetsutveckling åt Upplandsbondens, en ekonomisk förening med ca 100 anslutna KRAV-gårdar.
Att ställa om kändes rätt
"Vi var inte ekologiska från början utan ställde om 2010 när vi skaffade egna djur. Beslutet att odla ekologiskt var ganska enkelt för oss som ville satsa på djur. Att ha djur passar bra in när man väljer att ha en ekologisk produktion. Dessutom hade vi några granngårdar i närheten som var ekologiska sedan tidigare med entusiastiska bönder som vi kunde samarbeta med. Det var dessutom en skön känsla att sälja sprutan och aldrig behöva hålla på med sprutmedel mera. Jag har ett stort djur och naturintresse från barnsben. Att ställa om till ekologiskt kändes rätt på så många plan."
Utmaningar, klart finns de!
"Man ska ju inte sticka under stolen med att det är mycket att ha koll på när det gäller regler och krav. Men det är samtidigt värt det. Att odla rätt är också en stor utmaning. Att kunna återföra kväve och fosfor till marken. När det gäller dikorna är det väldigt enkelt att vara ekologisk."
Framtiden
"Jag är full av energi inför framtiden. Jag hoppas att folk fortsätter bry sig vad de stoppar i sig för mat. Det är av stor vikt att Sverige får ha kvar sina bönder som producerar bra mat med de krav och regler som vi måste leva upp till. Jag vill vara med och producera framtidens mat! Jag ser dock inte ekologiskt som den enda spikraka vägen framåt. Men jag ser däremot eko som en riktigt bra utmanare. Sådana behövs för att driva utvecklingen om ett så hållbart och miljömässigt svenskt jordbruk framåt. Jag tycker att olika system ska jämföras. Vill man komma framåt i utvecklingen ska saker jämföras och ställas emot varandra."
-Vad är roligast med att vara ekolantbrukare?
"Oj, många saker! Många ekologiska lantbrukare är riktigt engagerade. De har vågat ta steget att ställa om, en riktig utmaning för många speciellt de som varit konventionella sedan långt tillbaka."
Givande samarbete
"Just nu har jag inom mitt arbete med Upplandsbondens ett samarbete med Ekologiska Lantbrukarna. Att gå ihop i en grupp och tillsammans kunna påverka flera bönders situation är mycket givande. Att dessutom få en utomstående part från Ekologiska Lantbrukarna som samarbetspartner/bollplank är en ovärderlig resurs som man kan få hjälp med som ekologisk producent."
Extra roligt när det finns en stor efterfrågan
"Givetvis är det också roligt med att många kunder idag efterfrågar ekologiska livsmedel. Nu behöver vi se till att kunna producera de volymer som marknaden efterfrågar – annars öppnar vi upp för utländsk import av flera livsmedel. Det hoppas jag vi kan stävja genom att fler svenska bönder vill producera ekologiskt."
"Om jag får passa på att ge tips eftersom vi startade från noll!"
- Att köpa mark är ofta dyrt, att arrendera är ett bra alternativ
- Samarbeten och nätverk med andra gårdar
- Vara ödmjuk, våga fråga folk där du själv saknar kunskapsluckor
- Kalkylera mera, att inte gå på känsla
- Göra en affärsplan för verksamheten
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.