MENY menu

Årets Vallmästare 2012 är ekobonde från Dalsland

”Klövern är motorn i den ekologiska mjölkproduktionen hos Fredrik Hansson. Han har med framgång lyckats producera ett vallfoder med hög och jämn kvalitet, såväl näringsmässigt som hygieniskt, för alla tre skördar. Grovfodret spelar en central roll i företaget vilket även avspeglar sig i den höga avkastningen för de drygt 100 korna.” Så löd motiveringen då juryn presenterade Fredrik Hansson från Nordbyn i Dalsland som Årets Vallmästare 2012.

Tävlingen Årets Vallmästare arrangeras av tidningen Husdjur och Svensk Mjölk i samarbete med Svenska Vallföreningen och Sveriges Lantbruksuniversitet. Genom tävlingen vill Svensk Mjölk öka intresset för vallfrågor och lönsam vallproduktion. Ett bra och näringsrikt vallfoder gör att gården kan bli mer självförsörjande på foder och man minskar behovet av import och miljöbelastande transporter. Vallarna ger en förutsättning för ett rikt växt- och djurliv.

- Att vi lyckats producera ett bra vallfoder tror jag beror på klövern vi använder i foderproduktionen, säger Fredrik Hansson.

Fredrik Hansson har 110 kor och på gården som är ekologisk och omfattar 350 ha, varav 110 ha vall, 25 ha naturliga beten, 45 ha åkerböna, 60 ha vårvete, 60 ha havre och cirka 30 ha helsäd. Korna mjölkar i genomsnitt 10 700 kilo ECM.

Nyheten är hämtad från Svensk Mjölk. Läs mer

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.