MENY menu

Årets Mjölkbonde 2013 är eko

Bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö samt kollegan Mikael Ljunghög tilldelas utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2013.

– Det känns väldigt stimulerande och uppmuntrande! Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Tobias Kullingsjö.

Bröderna Tobias och Kristoffer tog över driften på Elmersgården utanför Vårgårda, Västergötland i mitten av 2000-talet. Mjölkproduktionen omfattade då 40 kor. Idag finns 220 kor på Elmersgården. När bröderna för tre år sedan gick över till ekologisk produktion kom grannen Mikael Ljunghög in i bilden. Mikael drev en gård i Hoberg med cirka 50 hektar växtodling, och med Elmersgårdens ökade behov av areal var Mikaels odlingar ett välkommet tillskott. Samarbetet utökades och de tre bildade ett gemensamt bolag.

– Man måste brinna för lantbruk, ha passionen. Man måste ha strävan att växa och ständigt bli bättre. Men det viktigaste är att vi trivs, säger Tobias.

Juryns motivering lyder:

Årets Mjölkbonde 2013 har visat att de antagit utmaningen att skapa ett lönsamt och modernt mjölkföretag där de kombinerat stark utveckling med en välskött verksamhet. Drivkraften är att tjäna pengar, ha en väl fungerade ekologisk produktion, ständigt bli bättre och kunna kombinera företagandet med ett bra privatliv där de planerar och regelbundet tar ut ledighet. Särskilt intressant är att de 2010 erbjöd en granne med växtodling att bli delägare i ett gemensamt aktiebolag så att gårdarnas verksamhet kunde drivs tillsammans. Därmed utvecklades företaget ytterligare och kompetensen breddades. Årets Mjölkbonde har ett gårdsråd med kompetens från andra branscher, är utåtriktade och öppnar gärna upp sin gård för andra. Därför är de Årets Mjölkbönder 2013.

Om Årets Mjölkbonde
Utmärkelsen Årets Mjölkbonde instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.