menu

Angående Uppdrag gransknings program om KRAV

Igår och idag publiceras det upprörande nyheter om djurvälfärden på KRAV-certifierade gårdar och slakterier. I KRAVs pressmeddelande har de förtydligat flera av de fallen som Uppdrag granskning presenterar och vilka konsekvenser som förelägganden lett till.

Som ekobönder så är det fruktansvärt att se bilder på djur som lider, eftersom vi vet att det inte ska se ut så på en gård. Just därför vill vi också dela bilden av hur väl det fungerar i 99 % av fallen.

Vi har valt att vara ekologiska bland annat för att vi vill att djuren ska få ha det bättre än vad lagstiftningen kräver. Hos oss får kon beta stora områden med grönt gräs, grisen får böka i jorden och komma ut i friska luften och våra höns kan fritt välja att gå ut eller in i hönshuset. Vi kan utan överdrift säga att vi lägger stor möda och omsorg på att djuren ska få bete sig så naturligt som möjligt.

På drygt 99 % av alla 2 300 aktiva KRAV-gårdar med djur har den offentliga kontrollen resulterat i noll förelägganden de senaste tre åren (se länken till KRAV nedan). Det är vi otroligt stolta över.
Vi välkomnar att vi granskas, för då kan de fåtal problem som trots alla ansträngningar förekommer åtgärdas. Vi som är ekologiska lantbrukare har inget emot att granskas, tvärtom så har vi ju valt att gå in i regelverk som innebär att vi får fler kontroller. Varje år välkomnar vi även tusentals besökare till våra gårdar, på kosläpp, öppna ekogårdar och i våra gårdsbutiker.

För oss är KRAV ett verktyg för att göra betydligt mer än vad lagen kräver för våra djur. Ju fler som köper ekologiskt, desto mer kan vi utveckla vår djurhållning i balans med vår odling och i linje med djurens naturliga behov och beteenden. Och desto fler djur kan ges plats och tid att beta, böka och picka i riktig jord.

Mer information från KRAV: https://www.krav.se/aktuellt/uppdrag-granskning/

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
Warfvinges väg 38
112 51 STOCKHOLM

Ekologiska Lantbrukarna grundades 1985 av lantbrukare, för lantbrukare. Vi arbetar för att politik, regler och marknad ska vara utformade så att svenska ekobönder ges de bästa möjligheterna att utveckla lönsamma och hållbara företag. Läs mer om vår organisation här!