menu

Ändrad GMO-policy ger stora konsekvenser

LRF Mjölk och mejeriföretagen har gett upp branschpolicyn att inte utfodra mjölkkor med genmodifierad (GMO) soja. Nu är det upp till varje mejeri att själva bestämma huruvida GMO-foder ska vara tillåtet eller ej.

Hittills har Skånemejerier, Arla, Norrmejerier, Gefleortens mejeri, Falköpings mejeri, Gäsene mejeri och Wapnö mejeri meddelat att de tar avstånd från GMO i fodret. Deras motivering är att kunderna vill ha GMO-fria produkter.

I Ekologisk produktion säger vi nej till all användning av GMO. Den del soja som används i den svenska ekologiska produktionen är certifierad och kommer från ekologiska odlingar i Italien.

Kostnader för särhållning
– Om vi i Sverige tar bort kravet på GMO-frihet kommer det att innebära särhållningskostnader för de olika kvaliteterna. Detta drabbar kanske inte ekologisk produktion och ekosoja så mycket som konventionell soja. Den konventionella GMO-sojan skall hållas isär från den GMO-fria konventionella sojan, säger Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna i Sverige.

För den ekologiska producenten kommer det att innebära att man måste ta ett större eget ansvar vid inköp till sin ekologiska produktion. Man kommer att behöva begära intyg på att GMO-foder inte har använts och man behöver vidta egna försiktighetsåtgärder för att undvika inblandning av GMO i foderblandningar eller när det gäller stallgödselinköp.

Fram för alternativen till sojan
– Det viktigaste är att arbeta för alternativen, att ersätta sojan med andra fodermedel. Andra proteingrödor som går att odla i Sverige, som åkerböna, lupin, raps och klövervall, är utmärkta alternativ. Att odla eget foder eller handla mellan gårdar är bra sätt att komma bort från sojaberoendet.

Ekologiska Lantbrukarna har tillsammans med LRF och Växa Sverige tagit fram sajten www.proteintipset.se som syftar till att öka odlingen av nära protein i Sverige.
- Alla insatser som leder till konkret mindre användning av soja är bra, säger Maria Dirke.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
Warfvinges väg 38
112 51 STOCKHOLM

Ekologiska Lantbrukarna grundades 1985 av lantbrukare, för lantbrukare. Vi arbetar för att politik, regler och marknad ska vara utformade så att svenska ekobönder ges de bästa möjligheterna att utveckla lönsamma och hållbara företag. Läs mer om vår organisation här!