MENY menu

90 miljoner finns att hämta i ekologiskt spannmål och proteingrödor

Enligt helt nya analyser från Ekologiska Lantbrukarna går 90 miljoner i intäkter att hämta för svenska växtodlare, om de lägger om sin produktion för att täcka upp bristen på ekofoder.

Resultaten från Ekologiska Lantbrukarnas studie "Regional balans för ekologiskt foder” visar att det ekonomiskt sett är ett slöseri att importera fodermedel som skulle kunna produceras i Sverige med god lönsamhet. Lantbruksekonomen Lars Jonasson visar i sina beräkningar att lönsamheten för ekologiska fodermedel, sett gröda för gröda, är i snitt 1600 kr högre per hektar än motsvarande konventionell gröda.

Foderbristen i Sverige motsvarar 55 000 hektar spannmål och proteingrödor som skulle kunna ge 90 miljoner kronor i ökad intäkt till svenskt jordbruk.

”Här finns en stor potential för svenska lantbrukare. Vi kan produktionen och det finns en större efterfrågan än tillgång” säger Ekologiska Lantbrukarnas verksamhetsledare Maria Dirke.

I Ekologiska Lantbrukarnas studie har foderläget i Sverige kartlagts för att identifiera var behovet respektive produktionen är som störst av proteinfodergrödor och spannmål. Bristen på ekologisk spannmål är som störst i södra Sverige och mellersta Norrland, medan ett visst överskott finns i Uppsala län och Västra Götaland. Sett till landet som helhet behövs ca 25 000 hektar spannmål för att täcka bristen. Vad gäller proteinfodergrödor råder stor brist i hela Sverige.

I rapporten finns även beräkningar som stärker vallens roll som proteingröda i svenskt lantbruk. Med en 25 procentig ökning av råprotein per kilo torrsubstans i vallen, från 120 gram till 150 gram, skulle man teoretiskt sett skulle kunna täcka hela underskottet av proteinfoder.

Studien är en del av samarbetet för närproducerat foder som drivs av Ekologiska Lantbrukarna, LRF och Svensk Mjölk.

Läs mer om studien i vår artikel från senaste Ekologiskt lantbruk

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.