MENY menu

48 miljoner till ekoforskning

Formas forskarråd har beslutat att bevilja elva forskningsprojekt 48 miljoner kronor inom utlysningen Ekologisk produktion.

Användningen av antibiotika inom djurnäringen bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistens. I Sverige eftersträvar vi förebyggande djurhälsovård i förhoppning om att vi ska få färre sjuka djur att behandla. Används antibiotika mindre inom ekologisk mjölkproduktion och i så fall varför? Lantbrukarens attityder till antibiotika har visat sig spela en stor roll. Hur kan rådgivningen till lantbrukare kring antibiotika optimeras?

Detta ska några forskare från SLU i Uppsala studera. Andra ska studera hur vi kan producera mjölk och nötkött som ger lägre utsläpp av växthusgaser.

Nötköttskreatur bidrar på grund av betet till stor del till växthusgasutsläpp och markanvändning, men samtidigt krävs betesdrift för den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. Cirka 60 procent av svenskt nötkött kommer från mjölkkor men en allt intensivare mjölkproduktion ger en mindre mängd kött från mjölkkor. Därför används renodlade nötköttskreatur allt mer.

I ett tredje projekt ska forskarna undersöka ifall den biologiska mångfalden gynnas mer av att gräsmarker bevaras än av att stöd ges till ekologisk odling. Studier i Europa visar på detta resultat men där mäts biologisk mångfald på ett sätt som inte är relevant för Sverige.Vilken effekt får ekologisk odling med avseende på biologisk mångfald och ekosystemtjänster i olika regioner? Och hur påverkar miljöstöd i olika regioner kostnadseffektivitet och skördeförluster?

Nu har Formas forskarråd beslutat att bevilja elva forskningsprojekt medel inom utlysningen Ekologisk produktion som bland annat ska studera dessa frågor.

- Vi efterfrågade ämnesövergripande forskning inom alla delar av livsmedelskedjan inom ekologisk produktion. Och det är glädjande att se vilken stor spännvidd som finns bland de forskningsprojekt som beviljats bidrag. Projekten handlar om allt från gödslingsstrategier till trädplantering och till attityder och beteenden hos lantbrukare, säger Gia Destouni, huvudsekreterare på forskningsrådet Formas.

Här kan du se vilka som beviljades medel till forskning

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.