MENY menu

30 procent ekobananer

Trots stora leveransproblem har den ekologiska bananförsäljningen ökat rejält och utgör nästan en tredjedel av den totala banankonsumtionen i Sverige.

Ekoweb har gjort en sammanställning av marknaden för ekologiska bananer i Sverige. Sedan bananlarmet under senare hälften förra året har den ekologiska bananförsäljningen ökat dramatiskt. detta trots att det varit stora leveransproblem eftersom vädret i Dominikanska Republiken, där majoriteten av ekobananerna kommer i från, varit besvärligt.

- Sveriges ekoandel när det gäller bananer ligger på mellan 30-35 procent. de två största aktörerna ligger på så hög andel som runt 50 procent. Alla aktörer som vi varit i kontakt med säger att andelen kunde varit ännu högre om man bara kunnat leverera, säger Cecilia Ryegård, Ekoweb.

Även ur europeiskt perspektiv står sig Sverige väl. Den ekologiska andelen av den totala bananförsäljningen i Europa uppskattas till ca 10-15 procent.

Från mars säljer Pressbyrån och 7-eleven enbart ekologiska bananer och Hemköp har som mål att alla bananer ska vara ekologiska år 2015.

Nyheten är hämtad från ekoweb.nu

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.