MENY menu

20 000 ton svensk ekospannmål saknas

Det är fortfarande underskott på svensk ekospannmål. Lantmännens bedömning är att cirka 20 000 ton spannmål saknas från skörd 2013. Detta är volymer som hämtas på världsmarknaden, främst från Kazakstan. Det handlar främst om fodervete och oljeväxter.

- Vi har fortfarande ett underskott på cirka 20 000 ton ekospannmål i Sverige. Många av köparna vill helst ha svensk spannmål, men eftersom det finns länder som till exempel Kazakstan, Ukraina och Baltikum som nästan inte alls producerar för en inhemsk konsumtion utan enbart export, så kan vi försörja alla kunder med ekospannmål på ett eller annat sätt, säger Göran Karlsson, ekoansvarig, Lantmännen Lantbruk.

Samtidigt är det troligt att Sverige även kommer att exportera ekospannmål i år. Det handlar då om kvarnvete och grynhavre.

- Ett par av anledningarna till exporten av ekospannmål, trots att Sverige har underskott, är för att hålla handelskanaler öppna och för att det är bättre att importera billigare fodervete och sälja kvarnvete till ett högre pris på världsmarknaden, än att använda den till djurfoder här, säger Göran Karlsson.

Nyheten är hämtad från Ekoweb.nu

www.proteintipset.se hittar du en handelsplats på nätet för svenska fodergrödor. Här kan du annonsera gratis, få odlingstips och hitta fodertjänster nära dig.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.