MENY menu

Peter Edholm

KOR SOM FÅR BETA ÄR GLADA KOR

Välkommen till min ladugård! Jag heter Peter Edholm och är KRAV-certifierad mjölkbonde i Nordingrå, Ångermanland. Jag levererar även min mjölk till Norrmejerier.

Möt mina mjölkkor där de betar närmast ladugården! Betet är indelat i 18 olika fållor och korna släpps på en ny fålla varje dag. Där får de ständigt nytt färskt bete.

Eftersom gräset växer mindre på fållorna under hösten passar de utmärkt för återväxtbete. Det är åkrar som jag skördat ensilage på runt midsommartid och där gräset kommit upp en andra gång. Då flyttar jag ut stängslet en aning varje dag, så kan korna hela tiden se fram emot en ny ruta med färskt bete. Det kallas för stripbete.

Två månader innan kalvning får kon vila från mjölkning. Den kallas då för sinko och klarar sig på litet magrare bete. Då passar naturbetesmark utmärkt. Naturbetesmark kan t.ex. vara skogsmark som avverkats och sedan börjat betas. Efter ett antal år får du en fin gräsyta mellan stubbarna. Naturbetesmarkerna är artrika och bra för den biologiska mångfalden.

Nordingrå ligger nära kusten och har en starkt kuperad terräng med djupa havsvikar och många sjöar. Då finns det gott om strandbeten. Passar bra till kvigor och stutar som gillar att beta bland vassen ibland.

När du köper KRAV-märkt mjölk så är du med och bidrar till att fler kor får beta!

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.