MENY menu

18 juli

Fältvandring & gårdsbesök: Kulturspannmål i praktiken

Valtersten Mellangård, 610 31 Vikbolandet

Torsdag 18 juli 2024, 10:00-13:00

Fältvandring och gårdsbesök som arrangeras av Hushållningssällskapet i samarbete med Ekologiska Lantbrukarna i Östergötland.

Svarthavre, Fulltoftaråg och Östgöta Gråråg; låter det bekant? Dessa sorter och mer där till kommer du få lära dig mer om på denna informativa träff kombinerat med studiebesök kring kulturspannmål. Under dagen får du både lyssna till odlare och deras användningsområden av de olika sorterna, men också mjölnare och bagares erfarenheter av att använda kulturspannmål i produktion av mjöl och bageriprodukter.

Vi kommer under dagen vara på Valterstens Mellangård där Anette och Mats Isacsson bedriver ekologisk odling av kulturspannmål Svarthavre Stormogul till hästfoder, vårvete Fylgia, Fulltofta höstråg och Östgöta Gråråg. De kommer berätta om sin KRAV-odling, bland annat svarthavre till häst, och visar sin tork- och rensanläggning. Vi kommer också få höra mer om hur de säljer sin spannmål, bland annat via den egna gårdsbutiken.

Deltar gör också:
Jesper Andersson, Falköping: Driver generativt jordbruk och använder Fulltoftaråg som grönfoder till sina köttdjur.

Lotta Kristensson, Tjörn; Bagare som arbetat mycket med kulturspannmål, startade bageriet Lottas bak och form.

Gunnar och Eleonor Persson, Örebro: Mjölnare på Kullens Kvarn (Råberga Ekoprodukter). De mal närodlad ekologisk kulturspannmål där man kan följa ursprunget på mjölet till odlaren. De har även egen odling på sin gård Råberga.

Madeleine Wiström: växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet som kommer prata om odling och deltar i fält där vi kommer titta på några olika sorter.

Träffen inleds med förmiddagsfika bakat med mjöl av kulturspannmål!

För mer information och anmälan se Hushållningssällskapets hemsida, klicka på knappen nedan. Man anmäler sig till Anette Isacsson via tel. 0730-643730 eller e-post senast 16/7

Anmälan och information

Träffen delfinansieras via landsbygdsprogrammet.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.