Kalender

11
MAR

Studieresa i samband med EL's stämma

Visby
Mer info kommer!
12
MAR

Temadag i samband med EL's stämma

Visby
Mer info kommer!
13
MAR

Ekologiska Lantbrukarnas stämma

Visby
20
MAJ

Ekoträff för unga lantbrukare

Klockrike
Välkommen till en träff i fält på Tägneby gård, Klockrike. Onsdagen den 20 maj, kl 9.30-12.00

Mer information
21
MAJ

Naturbetesmarkernas mervärde

Stockholm
Naturbetesmarker med många värde – men hur blir de lönsamma? Torsdag 21 maj, kl 11.30–15.30 (registrering från kl 11.00) Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm. Anmälan senast den 15 maj via denna länk eller via vår hemsida www.ksla.se (avbokning måste ske senast den 18 maj, annars faktureras SEK 500 för våra kostnader). Ingen avgift.

Mer information
27
MAJ

Fältvisning odlingssystemförsöket i Önnestad

Önnestad
Fem olika växtföljder – två konventionella och tre ekologiska Långliggande försök sedan 1987

Mer information
28
MAJ

Organic Sweden Årsmöte

Stockholm
Organic Sweden välkomnar alla medlemmar till årsmöte den 28 maj kl 16.00. Den som inte är medlem är också välkommen – både till årsmötet och till att bli medlem! Efter årsmötet bjuder vi på lite att äta och dricka. Det är ekokocken Maximillian Lundin som tillagar något ekologiskt, veganskt och gott från Martin & Servera ABs skafferi. Under vårt mingel blir det paneldiskussion om Framtidens mat som leds av Futerra Stockholm. Vi återkommer med mer information om våra paneldeltagare. OBS att vi behöver veta hur många som kommer! OSA till info@organicsweden.se senast den 25 maj.

Mer information
4
JUN

Vilken nytta har ekologiskt jordbruk för Sverige?

Stockholm
Ekologiskt jordbruk är inte bara till nytta för djuren och naturen. Det ger också arbetstillfällen, ökar lönsamheten i jordbruket, håller landsbygden levande. Naturskyddsföreningen menar att det är bra för hela Sverige och bör vara en viktig del i regeringens Livsmedelstrategi för Sverige. Den nya budgeten för miljöersättning till ekologiskt jordbruk räcker endast till en blygsam ökning av arealen. Samtidigt exploderar markanden för ekologisk mat. Danmark satsar mångmiljonbelopp på export och utveckling av det danska ekojordbruket, fast övertygade om att det är väl investerade pengar.

• Naturskyddsföreningen presenterar ny faktasammanställning om ”Nyttan med svenskt ekologiskt”.
• Ann-Marie Dock Gustavsson från Jordbruksverket sammanfattar myndighetens arbete med ekologisk produktion.
• Representanter från alla partier i Miljö och Jordbruksutskottet bjuds in att ge sin syn på saken.

Vad vill vi med det svenska ekologiska jordbruket?
- debatt och frukostseminarium

När: 4 juni kl: 8.15 – 9.15. Vi bjuder på ekofrukost från 7.45. Var: Naturskyddsföreningens rikskansli, Åsögatan 115, Stockholm
Seminariet är kostnadsfritt. Sprid gärna inbjudan. Har du frågor? Kontakta Eva Hagström, Naturskyddsföreningen:eva.hagstrom@naturskyddsforeningen.se alt. 0708 336663. Anmäl dig här: https://naturskyddsforeningen.wufoo.com/forms/s1jrpr7e1e569ar/
2
JUL

Permakulturdesign

Skåne
Certifieringskurs i permakulturdesign (PDC) 72-HOUR PERMACULTURE DESIGN COURSE - med Christoff Schneider, auktoriserad genom Bill Mollison och Permaculture Research Institute of Australia.

Mer information
3
JUL

Fältvandring i Södermöre – Voxtorp - Arby

Södermöre, Voxtorp, Arby
Ekologiska Lantbrukarna ordnar en Fältvandring i Södermöre – Voxtorp - Arby

Mer information
16
JUL

Sommarträff på Stomgården

Köinge
Sommarträff hos Martin Johansson, Stomgården, Köinge. Martin bedriver en ekologisk mjölkproduktion med 70 kor. Vi kommer att titta på hans nybyggda stall och ekologiska grödor.

Mer information
30
JUL

Sommarträff med Ekologiska Lantbrukarna hos Wästgötarna

Välkommen på ett intressant besök som förhoppningsvis kan ge upphov till många nya idéer! Sommarträffen är även öppen för dem som inte är medlemmar i Ekologiska Lantbrukarna.

Mer information
31
JUL

Allkorns fältvandring

Ekhaga försöksgård
Fredagen den 31 Juli kl.18.00. Vi tittar på både vår- och höstsådda kultursorter av spannmål. Kultursorter är kvalitetssorter ofta lokala, kraftfulla, äldre sorter som är selekterade tidigare eller i nutid enligt metoden ”evolutionär växtförädling”. Gå in och läs mer på hemsidan: http://www.allkorn.se/ där man också anmäler sig eftersom det kommer erbjudas viss förtäring.

Mer information
13
AUG

Inspirationskväll hos Bergvall

Välkommen på en inspirationskväll hos familjen Bergvall på Sjönnebols Herrgård och Ramstad gård torsdagen den 13 augusti kl. 18.00. Vi börjar träffen vid Sjönnebol. Familjen Bergvall bedriver ekologisk växtodling och integrerad KRAV-grisproduktion. I år odlas höstvete, havre, korn, åkerbönor och rödklöver.

Mer information
10
SEP

Mat2015 i Småland

Växjö
Jag hoppas att du kommer till Växjö och MAT2015, som pågår torsdag-lördag!Ett av de mer oemotståndliga erbjudandena bjuder vår medlem Studieförbundet Vuxenskolan på: En gratis kurskväll med Erik Måneld och Jayasree Alla (vinnaren av TV4:s Halv åtta hos mig)! Kl 16-19 i Konserthusets foajé där det finns fina kök uppställda. Anmäl dig bums till ola.sennehed@sv.se En mycket trevlig, och god, kväll utlovas! Under MAT2015 håller Miljöresurs Linné flera föreläsningar samt rikskonferensen Refarm Europe, och driver på för att samla Planetskötare! Välkommen! Utöver det finns ett späckat program med aktiviteter och föreläsningar i och kring Konserthuset, och förstås mattältet på stortorget. Våra vänner i Östrabo Ekobacke har öppet i sin butiksbod; välkommen att vandra i de vackra odlingarna och kanske köpa några läckra grönsaker!

Mer information
29
SEP

BERAS examenspresentationer

Järna
Fem vitryska ungdomar - sista årets agronomstudenter och lantbrukare – har praktiserat på ekologiska gårdar I Sverige I sex månader. Kom och möt dem - lyssna på deras erfarenheter och ställ frågor.

Mer information
15
OKT

Strukturomvandling i det svenska lantbruket – vilka alternativ har vi?

Uppsala
Strukturomvandlingen i det svenska lantbruket fortsätter mot större enheter och koncentrationen av olika produktionsformer till olika delar av landet fortgår. Samtidigt ökar inte avkastningen längre vid de stora enheterna och utarmingen av den biologiska mångfalden fortskrider. Utvecklingen reser frågor om lantbrukets långsiktiga hållbarhet och produktivi- tet samt dess roll i samhället. Dagen kommer ge perspektiv på utvecklingen med internationella utblickar och tillfälle till diskussion om framtida utmaningar för forskning, politik och praktik.

Mer information
21
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
22
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
23
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
24
OKT

Elmia Djur och Inomgård

Huskvarna
"Vinnande omställning" tillsammans med KRAV
4
NOV

Hur påverkar vi EU:s nya ekoförordning?

Stockholm
EU-kommissionen presenterade våren 2014 ett förslag till ny ekolagstiftning. Motivet till förslaget var bl a ”konsumenternas dåliga förtroende för eko”. Processen på EU-nivå har fortsatt. Flera allvarliga hot mot den svenska ekomarknaden är nu borta, medan andra kvarstår, t ex svårigheter för importen. Men nya problem har också tillkommit, att inte få odla krukor och ha avgränsade bäddar i växthus är sådana exempel. Läs mer i länken

Mer information
10
NOV

Höstkonferens

Stockholm
Vi planerar en höstkonferens delvis i samarbete med Naturskyddsföreningen på Åsögatan i Stockholm den 10-11 november, lunch till lunch. Vi skall arbeta med hur vi gör eko mer hållbart och trovärdigt i framtiden. Därtill skall vi ägna oss åt aktuella frågor för föreningen.

Mer information
11
NOV

Höstkonferns

Stockholm
Vi planerar en höstkonferens delvis i samarbete med Naturskyddsföreningen på Åsögatan i Stockholm den 10-11 november, lunch till lunch. Vi skall arbeta med hur vi gör eko mer hållbart och trovärdigt i framtiden. Därtill skall vi ägna oss åt aktuella frågor för föreningen.

Mer information
1
DEC

Ekologiska Lantbrukarna och Agri-kultur ordnar ”Föredrags-/diskussionsmöte”

Kristvalla bygdegård
Ekologiska Lantbrukarna Kalmar-Öland och Agri-kultur ordnar ”Föredrags-/diskussionsmöte”. Se mer i inbjudan

Mer information
7
DEC

Dingle Naturbruksgymnasium Nedläggning eller friskola?

Västra Götalandsregionen har beslutat att lägga ner naturbruksgymnasiet i Dingle. Behöver vi en ekologisk naturbruksutbildning i väst? Det har bildats en arbetsgrupp som jobbar med att kunna fortsätta naturbruksutbildningar i Dingle som friskola. Arbetsgruppen kommer att redovisa vad man har gjort och hur man tänker framåt. För dom är det är viktigt att få veta vad branschen vill ha. Det är ni som vet vilken utbildning som efterfrågas. Kom och lämna era synpunkter direkt till arbetsgruppen! Vi kommer även att rapportera från Ekologiska lantbrukarnas höstkonferens. Där diskuterades bl.a hur man skall förbättra lönsamheten för ekologiska bönder, vad som händer med översynen av eu- reglerna och mycket annat.

Mer information
10
DEC

Speakers Corner - ett samtal om priset på ekomaten

Stockholm
Välkommen till Paradiset på ett samtal om ekomatens pris

Mer information
23
OKT

Kunskapsmässa på Lövåsa gård

Götene
Möt kollegor, forskare och rådgivare hos Dag och Marianne Arvidsson på Lövåsa Gård. En studiedag för alla mjölkproducenter som vill diskutera aktuella frågor med fronten i svensk rådgivning och forskning.

Program:
Upptäck Lövåsa genom en rundvandring på åtta stationer kopplade till olika aktuella ämnen. Ta del av material, ny kunskap och ställ dina frågor till våra rådgivare och forskare som bemannar stationerna

Onsdagen den 23 oktober
kl 10.00-15.00 Kinne-Vedum Lövåsa Gård 1,
53397 Götene

Anmäl dig senast den 16/10 via e-post:
medlemsservice@lrf.se eller tel: 010-184 40 00
Vid anmälan ange namn och telefonnummer

Kostnad: 200 kr plus moms.
I priset ingår fika och en
fältmässig lunch.
Tänk på att ta med
kläder efter väder

Mer information
31
OKT

Grundkurs för ekologiska odlare

Malmköping
Kurs för dig som funderar på eller nyligen gjort en omställning till ekologisk växtodling. Målet är att du ska få ökade kunskaper för att uppnå bra skördar på både kort och lång sikt.

Plats: Plevnagården, Förrådsgatan 10, Malmköping
Tid:Torsdag 31 oktober 2019, klockan 9.00-16.00.

Ur programmet: Regelverk, EU-stöd, certifiering, strategier kring ogräsreglering, växtnäringsförsörjning, växtföljd.

Från Hushållningssällskapet medverkar växtodlingsrådgivare Christina Hultman, Per Ståhl, med flera.

Anmälan: Senast den 15 oktober till Christina Hultman,
christina.hultman@hushallningssallskapet.se, 070-562 02 12. Uppge eventuella kostönskemål.

Kostnad: Aktiviteten bekostas av Landsbygdsprogrammet som finansieras av EU och staten via Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Mat och fika under dagen kostar 260 kronor. Avgift för maten debiteras vid avbokning efter den 15 oktober.

Välkommen!Mer information
7
NOV

Konferens om ekologiskt produktion

Kalmar
Länsstyrelsen Kalmar län bjuder tillsammans med LRF Sydost in till en konferens om ekologisk produktion den 7 november på Residenset i Kalmar.

Datum/tid: torsdag 7 november 2019 kl.09.00 – 16.00
Anmälan: sker till cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se eller 010-223 85 14 senast 30 oktober 2019
Lokal: Residenset Kalmar län, Västra Sjögatan 3, Kalmar

Konferensen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika och lunch. Önskemål om specialkost görs vid anmälan.

Mer information
8
NOV

Fortsättningskurs i ekologisk fruktodling

Plevnagården i Malmköping
Länsstyrelsen i Södermanlands län bjuder tillsammans med Föreningen Sörmlandsäpplen in till en fortsättningskurs i ekologisk fruktodling.

Kursen är öppen för alla som är intresserade av fruktodling men vänder sig i första hand till aktiva och blivande odlare i Mellansverige med fokus på Södermanland och Mälardalen. Syftet med denna kurs är att ge odlare fördjupade kunskaper så att de kan sköta sin odling på bästa sätt så att den ger god avkastning och skörd.

Exempel på frågor som kommer att diskuteras under kursen:

Växtskydd. Vilka är de vanligaste (och ovanligaste) angreppen och hur kan de motverkas/bekämpas? Vad är tillåtet inom ekologisk fruktodling just nu?
Förebyggande arbete. Hur kan man stärka träden så att de står emot angrepp av väder, vind, skadegörare och ger god skörd? Bevattning, gödsel och andra näringsämnen.
Olika analysmetoder av jord, blad m.m
Nyttodjur och pollinerare. Blomsterremsor. Alternativa grödor.
Mognadsgrad. Olika instrument och tekniker för att bedöma mognadsgraden för plockning respektive lagring.
Beskärning av intensivodling.
Fär mer information om innehållet, se program

Mer information
13
NOV

Höstmöte Mellan - Framtidsspaning Agroforestry

SLU Ultuna, Undervisningshuset sal N
Framtidsspaning: Agroforestry,
Ätbara baljväxter och perenna grödor

Program Region Mellan

13 november

9.30 Fika – fralla och kaffe
10.00 Aktuellt från EPOK vid SLU
10.20 Fleråriga sädesslag– Klimatsmarta grödor för ett uthålligt jordbruk
11.00 Träd och buskar– för svensk agroforestry
11.30 Specialgrödor
12.30 Lunch i Syltan
13.30 Agroforestry -Globalt perspektiv
14.00 Anläggning av alléodlingen
14.30 Riksstyrelsen informerar
15.00 Fika

Hitta hit och anmälan.
Anmälan bindande senast 6 nov till, Camilla Strandman 0709- 40 81 95, camilla.strandman@gmail.com
Ange Namn på samtliga deltagare och fakturaadress.

Kostnad inklusive fika och lunch, 300 kr
Betala med Swish 123 656 644 61 ange Mellan + namn. Eller faktura kommer.

SLU Ultuna, Sal N i Undervisningshuset.

Mer information
14
NOV

Höstmöte Öst

Stiftelsen Forum, Oskarshamn
Välkomna till Höstmöte för ekologiska lantbrukare med Region Öst.

Torsdag den 14 november

Program:
09.30 Fika
10.00 Distriktsstyrelsen och moderator Maria Lagneby hälsar välkommen.
10.10 Mötesplatser och relationsmat.
11.20 KRAV - Starkare varumärke med bonden I fokus.
12.00 Lunch
13.15 Riks informerar och livet på Lovö Prästgård.
14.20 Mitt liv som stjärnkock
15.00 Avslut och fika

Hitta hit och anmälan.

Anmälan bindande senast 4 november. Ange namn och fakturaadress till: Gunnel Sigurd, gunnel.sigurd@gmail.com telefon 0706-98 62 20

Kostnad inklusive fika och lunch 385 kr.
Betala med Swish 123 656 644 61 ange Öst + namn. Eller faktura kommer.

Föreläsningarna hålls på:
Stiftelsen Forum
Södra Långgatan 15-17
572 55 Oskarshamn
Vill du bo över bokar du själv på telefon 0491-15800 .

Mer information
15
NOV

Välkommen till temadag: Klimatnytta, ekoodling och ökad produktion

Östarps Gästis, Blentarp
Hur ser möjligheterna ut för en lönsam klimatomställning av jordbruket – samtidigt som vi ska öka produktionen av livsmedel i Sverige?
Vad är KRAV:s syn på klimatfrågan? Hur påverkar klimatdebatten marknaden för ekoprodukterna? Vad kan/vill du som företagare göra för att öka klimatnyttan?
Ta tillfället att diskutera konkreta åtgärder och påverka framtida regelverk och tillämpningar med kollegor från Ekologiska Lantbrukarna och representanter för KRAV.

Mer information
20
NOV

Höstmöte Väst

Lagergrenska Huset, Vänersborg
Välkomna till Höstmöte med middagsbuffé för ekologiska lantbrukare.

För den som vill inleder vi med studiebesök i familjen Jacobsson nybyggda dikostall, Halebacken.

13.30 Samling för gårdsvisning hos familjen Jakobsson, Halebacken.

Höstmöte, Vänersborg
15.00 MegaLegumes, Framtidens Grödor och gröna baljväxter.
16.00 Fika med smått och gott.
16.30 Wargön Inovation
17.15 Bondens Nära I Nyköping
18.00 Riksstyrelsen informerar
18.30 Ekologisk Middagsbuffé

Hitta hit och anmälan:
Anmälan bindande senast 10 nov. Ange namn och fakturaadress; Tina Åkesson 0730533228, akesson_karra@yahoo.se

Kostnad inkl. fika och middag, 385 kr
Betala med Swish 123 656 644 61 ange Väst + namn. Eller faktura kommer.

Studiebesök: Halebacken 140, 462 93 Vänersborg, 076-219 18 87.

Föreläsningar och middag: Lagergrenska Huset, Residensgatan 18, 462 30 Vänersborg. Parkering på torget framför eller på Sanden vid Dalbobron. Eller ca 500 m promenad från stationen.

Mer information
20
NOV

Välkommen till temadag: Klimat, eko och ökad produktion - hur får vi ihop det på gårdsnivå?

Torsta Naturbruksskola/ Grönt Centrum Ås
För alla intresserade ekobönder.

Hur ser möjligheterna ut för en lönsam klimatomställning av jordbruket – samtidigt som vi ska öka produktionen av livsmedel i Sverige?
Vad är KRAV:s syn på klimatfrågan? Hur påverkar klimatdebatten marknaden för ekoprodukterna? Vad kan/vill du som företagare göra för att öka klimatnyttan?
Ta tillfället att diskutera konkreta åtgärder och påverka framtida regelverk och tillämpningar med kollegor från Ekologiska Lantbrukarna och representanter för KRAV.

20 november på Torsta Naturbruksskola/Grönt Center i Ås.
Klockan 9.00- 15.30
Adress: Ösavägen 20, Ås.

Mer information
27
NOV

Välkommen till temadag: Grönsaks och rotfruktsodling

Hotel Vännäs
Höstmöte för alla intresserade ekobönder.

Grönsaks och rotfruktsodling, försäljning, distribution.

Inbjudna föreläsare är:
Anders Östlund, Källsprångs Gård, Åsbro Örebro, tillika ledamot i Ekologiska Lantbrukarnas riksstyrelse.

Albin eller Jakob från Marstorp Mat i Tvärålund, Umeå.