X

Kalender

21
OKT

Digitalt branschmöte ekomjölk

Webbaserat
Välkommen till en digital branschträff där vi diskuterar framtid och inriktning för den ekologiska och KRAV-märkta mjölken i Sverige.

När: 21 oktober kl 13.00 - 15.15

PROGRAM
Moderator: Niclas Åkesson, lantbruksjournalist
13.00 Välkomna! Syftet med dagen och presentation av deltagarna.
13.15 Får ekomjölkbönder i våra europeiska grannländer bättre betalt?
Ta del av senaste unika marknadsanalyser från projektet Ekobondens marknad och ställ dina frågor till Patrik Hansson, vd för Arla och styrelseledamot i KRAV.
14.00 Sojan i svensk ekomjölk, sårbarhet och hållbarhetsrisk i corona-krisens spår.
Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna, om hur ekokornas proteinfoder blev högt på dagordningen under corona-krisen. Följt av panelsamtal med rådgivarna Niels Andresen och Torbjörn Lundborg, om sojans betydelse och vara eller icke vara i de ekologiska foderstaterna.
14.30 Diskussion i smågrupper
15.00 Summering och avslut

Länk för deltagande fås efter anmälan.

Mer information
4
NOV

Marknaden för ekokött - branschmöte/höstmöte

Mjölby stadshotell, Järnvägsgatan 24, 595 52 Mjölby
Välkommen till ett branschmöte med Ekologiska Lantbrukarna! Tema: Marknaden för ekologiskt och KRAV-märkt kött

4 november, kl. 9.30 till 14.00
Mjölby stadshotell, Järnvägsgatan 24, 595 52 Mjölby
300 kr ex moms för medlemmar, 400 kr ex moms för icke-medlemmar, fika och lunch ingår.
Anmäl dig via formuläret senast 30 oktober, klicka här.

9.30 Drop in och kaffe

10.00 Bengt-Åke Karlsson och Sofia Sollén-Norrlin hälsar välkomna, sedan följer tre föreläsningar som avslutas med ett panelsamtal.

”Vad händer på marknaden?” Magnus Lindholm, vice vd HK Scan, ger sin bild av läget

”Möjligheter och utmaningar med direktförsäljning till konsument”, Andreas och Hanna Karlsson från Hamra Håkansgård utanför Jönköping berättar

”Försäljningen av ekologiska produkter” med Tomas Lundvall Ica Maxi Linköping

12.00 Gemensam lunch

13.00 "Vad kan vi göra tillsammans för att höja merbetalningen för det ekologiska och KRAV-märkta nötköttet?” Föredrag och gemensam diskussion ledd av Sofia Sollén-Norrlin

Frågor? Kontakta Bengt-Åke Karlsson 070-527 80 21 eller Ida Lind 072-30 98 395
Välkommen!

Mer information
5
NOV

Växtnäring, kol och vall - höstmöte

Hornborga Bosgårdens Egendom 52198 Broddetorp
Välkommen till Höstmöte med Ekologiska Lantbrukarna! TEMA: Växtnäring, kol och vall

5 november kl. 13.00 till ca 21.00.
Samling hos familjen Skaar eller Josefsson, se adresser nedan.
425 kr ex moms för medlemmar, 525 kr ex moms för icke-medlemmar, fika och middag på Löwings ateljé och krog ingår.
Anmäl dig via formuläret senast 22 oktober, klicka här.

13.00 Dagen börjar med ett gårdsbesök, du väljer en av gårdarna. Hos familjen Skaar (Hornborga Bosgårdens Egendom 52198 Broddetorp) tittar vi på deras nybyggda skjutbiograf och deras moderna dikostall. På Josefsson gård (Brunnhem Bossgården 1
521 63 Stenstorp) får vi veta mer om deras framgångsrika mjölkproduktionen och se den nybyggda torken med rensanläggning. Efter gårdsbesöket åker vi i egen bil till familjen Skaar där vi får lyssna till tre föredrag.

15.00 ”Hållbar hantering av växtnäring i samhällets restflöden” Gunnar Thelin från EkoBalans

16.00 "Ekologiskt nötkött och andra ekosystemtjänster från betes- och skogsmosaik” Anna Hessle forskare från SLU

17.00 ”Bioraffinering av vall kan ge både foder och energi” Andrea von Essen och Anders Assarsson från Västra Götalandsregionen

18.30 Avslutar vi dagen med gemensam middag på Löwings ateljé och krog

Frågor? Kontakta Lasse 070-8521869 eller Ida Lind 072-30 98 395.

Mer information
10
NOV

Kor och klimat - höstmöte

Wijs trädgårdar Herrgårdsvägen 12, 816 30 Ockelbo
Välkommen till höstmöte med Ekologiska Lantbrukarna! Tema: Kor och klimat

10 november, kl. 9.30 till 15.15, Wijs trädgårdar Herrgårdsvägen 12, 816 30 Ockelbo
300 kr ex moms för medlemmar, 400 kr ex moms för icke-medlemmar, fika och lunch ingår
Anmäl dig via formuläret senast 31 oktober, klicka på "Mer information" längre ner.

Välkommen från kl. 9.30, vi startar med kaffe och smörgås.

10.00 Henrik Johansson och Ida Lind från Ekologiska Lantbrukarna hälsar välkommen, sedan följer två föredrag:

”Lantbrukets klimatpåverkan” Peter Einarsson, författare till föreningens nya klimatrapport går igenom de stora utsläppsposterna och vad som kan göras på gårdsnivå

”Kalv med ko” forskare från det uppmärksammade projektet berättar om forskningsresultaten och vilka möjligheter det kan innebära

12.00 Gemensam lunch, efter lunchen fördjupar vi oss mer i klimat och KRAVs arbete

”Hur kan havre bidra till lägre metangasutsläpp?” Forskare från SLU berättar om sin aktuella studie

14.00 Vi fikar tillsammans och sedan leder Carin Bolander från KRAV en föreläsning och diskussion kring ”Hur kan KRAVs regler bli bättre för bonden, djuren och miljö?”

15.00 Summering och avslut


Mer information
11
NOV

Spannmålsodling i norr - höstmöte

Norrmejerier, Umeå Mejeri, Mejerivägen 2, 906 50 Umeå
Ekologiska Lantbrukarna och Hushållningssällskapets projekt Västerbottens spannmål bjuder in till inspirationsföreläsning och diskussion kring "Odling och förädling av spannmål - Hur utvecklar vi den lokala produktionen?"

11 november kl. 10.00 till 14.00
Samling på Norrmejerier, Umeå Mejeri, Mejerivägen 2, 906 50 Umeå
Anmäl dig genom att maila benjamin.bollhoner@hushallningssallskapet.se senast 8 november.

Välkommen från kl. 9.30, vi startar med kaffe och smörgås.

10.00 Anders Lunneryd, spannmålsodlare på Lundens Gård och ordförande i Ekologiska Lantbrukarna berättar om småskalig förädling av spannmål och föreningen Wästgötarna. Det blir en djupdykning i spannmålsförädling i alla dess former!

12.00 Gemensam lunch i Norrmejeriers restaurang, betalas på plats.

13.00 Efter Anders inspirerande föreläsning fördjupar vi oss i de lokala möjligheterna för spannmålsförädling genom ett panelsamtal med lokala spannmålsodlare och livsmedelsförädlare.

13.30 Vi summerar dagen och diskuterar hur vi kan ta dagens lärdomar vidare.

Covid-19: Vi följer myndigheternas rekommendationer. Vid träffen håller vi avstånd och hälsar inte på varandra fysiskt. Vid förkylning eller minsta symptom ber vi dig att stanna hemma! Tack för visad hänsyn.