Kalender

26
MAJ

Sök praktik på Ekologiska Lantbrukarnas kansli

online
Vill du göra praktik på Ekologiska Lantbrukarna?
Vi är de svenska ekoböndernas samlande kraft. Vi driver utvecklingen för framtidens lantbruk, livskraftig matproduktion och en frisk natur. Vi arbetar för att politik, regler och marknad ska vara utformade så att våra medlemmar - de svenska ekobönderna - ges de bästa möjligheterna att utveckla lönsamma och hållbara företag. Ekologiska Lantbrukarna täcker med sina 19 distrikt hela landet och verkar på lokal, regional och nationell nivå.

Vi söker i första hand en student som kan vara hos oss i minst två månader med start i mitten av augusti, men det kan diskuteras. Som praktikant blir du en del i ett projekt som handlar om att stärka ekobondens roll på marknaden genom att bl.a. kartlägga prisnivåer vid direktförsäljning mellan bonde och konsument samt omvärldsbevakning och kommunikation. Du får även möjligheten att vara med under årets största konsumentkampanj om ekologisk mat som vi driver ihop med Organic Sweden och Sveriges konsumenter under september månad.

Du som söker bör vara intresserad av lantbruksekonomi, ekologisk produktion och direktförsäljning på lokala marknader, samt ha någon erfarenhet av kommunikation och projektledning. Du ska helst vara i slutet på ett program som ligger lantbruket och/eller miljöfrågorna nära. Placering i Stockholm i LRF-huset, Franzéng 6. Ev. arbete hemifrån samt andra möten i Uppsala eller andra platser i Stockholm eller Uppsala kan också förekomma.

Låter det här spännande? Skicka en intresseanmälan bestående av CV och personligt brev till Ekologiska Lantbrukarna

Vi vill ha din ansökan senast 26 maj.

Obs. Praktiken förutsätter att praktikanten är inskriven vid lärosäte och gör praktiken inom en eller flera kurser. Genom lärosätet ska praktikanten vara försäkrad och tillgodogöra sig högskolepoäng som är CSN-grundande. Ersättning för nedlagd tid utgår inte från Ekologiska Lantbrukarna.
27
MAJ

Välkommen till nätverk för odlings- & restaurangbranschen

Under Tallarna, Rönnvägen 25, 153 30 Järna
Välkommen till premiären av nätverket Rundan den 27 maj, ett nätverk för odlings- och restaurangbranschen i Mälardalsregionen!

Vilka tankesätt behövs för att goda samarbeten ska fungera? Hur ser planeringen och kontakten ut mellan odlare och restauranger? Hur kan fler restauranger köpa lokala råvaror direkt från odlare?

På Rundans första träff ska vi:
❏ Skapa synergier mellan representanter från odlings- och restaurangbranschen, där förståelse, kunskap och relation stärks för ökade affärssamarbeten.
❏ Lyssna till kockar och odlare som redan är i samarbeten.
❏ Undersöka teman för framtida nätverksträffar

Praktisk information
När: måndag 27 maj 2019, kl. 09.00-11.45 + lunch för den som vill fram till kl. 12.30.
Var: Under Tallarna, Rönnvägen 25, 153 30 Järna
Pris: Nätverksträffen är kostnadsfri, fika och lunch ingår.
Anmälan
Fyll i formuläret via länken för anmälan: https://tinyurl.com/y3gfv664
Sista anmälningsdag är 10 maj. Begränsat antal platser.

Mer information
28
MAJ

Ekologisk odling—effektivt och uthålligt Välkommen på fältvandring

Kärragärde i Tvååker
Sommaren närmar sig med stormsteg och nu är det snart dags för fältvandring. Denna gång får vi besöka fälten på Ragnarssons Gård AB i Tvååker.

På gården odlas foderspannmål; korn, råg, vete och havre och åkerböna samt att det finns vallar till ensilageproduktion. Vi tittar runt på grödorna och diskuterar frågor om växtföljd, växtnäring och ogräskontroll. Hur gör man för att lyckas med sin växtodling och öka både avkastningen och säkerheten i odlingen?

Medverkar gör Pauliina Jonsson och Ingrid Holmberg från Växa Sverige. Träffen riktar sig till dig som funderar på att börja med ekologiskt eller redan är igång, och du som odlar konventionellt men är nyfiken på ekologiska metoder.

Vi avslutar kvällen med att bjuda på kaffe vid Jungfru Marie naturstig i Apelhult. Jan-Olof Andersson
berättar om platsen.
Anmäl dig här senast 23 maj
Välkommen!
Info: Barbro Kindt 010-224 32 83, Pauliina Jonsson 010-471 03 32, Ingrid Holmberg 010-471 03 35
29
MAJ

Inbjudan till inspirationskväll TEMA EKOLOGISK PRODUKTION

Torfolk Gård
Välkommen till en inspirationskväll vid Torfolk Gård onsdagen den 29 maj kl. 18.00.
Kvällen kommer bland annat innehålla följande programpunkter:

 • Information om Torfolk Gård - hur man lyckats bygga upp produktionen och lyckats med försäljning osv.
 • Framtidens marknad för ekologiska produkter.
 • Rundtur i fält och diskussion kring olika odlingsfrågor som bevattning, jordbearbetning, växtnäringsförsörjning och åtgärder mot ogräs m.m.
 • Vi tittar på produktionen av sylt, marmelad osv.
 • Aktuell information från föreningen Ekologiska Lantbrukarna.

 • Anmälan till inspirationskvällen: Senast fredag den 24 maj till Daniel Hedeås 070-8291994 eller Bengt Edsgård 070-8320355

  Vägbeskrivning till Torfolk Gård: väg 62 ca 1 mil norr om Munkfors följ skyltning mot Torfolk Gård. www.torfolkgard.se

  Mer information
  12
  JUN

  Kvarndag vid Gissleberga kvarn.

  Gissleberga Kvarn, Svalöv
  Är du odlare, bagare eller mjölnare som vill lära dig mer om brödets viktigaste ingrediens, mjölet? Eller vill du starta en kvarn och bli mjölnare?

  Kom på Eldrimners kvarndag så får du se hur säden växer i fält samt hur kvarnen fungerar. Du får se hur en modern hantverksmjölnare arbetar för att ta fram produkter till hantverksbageriet.

  Den 12 juni besöker vi Gissleberga kvarn i Skåne där vi får träffa Bengt Nybergh som är femte generationens mjölnare. Vi besöker också en av odlarna som levererar spannmål till kvarnen. Till lunch får vi smaka bröd med mjöl från kvarnen.

  Tid: 09:00-14:00
  Plats: Gissleberga Kvarn, Svalöv, Skåne
  Kontakt: 0737-510331 eller bengt@limabackakvarn.se
  Lunch: Enklare lunch ingår i priset.
  Arbetskläder: I kvarnen är det lämpligt med rena, oömma kläder och på fältet är det bra att ha med ett par stövlar eller liknande.

  Mer information
  17
  JUN

  Fältvandring hos Adam Arnesson med fokus på sorter för ekologisk produktion

  Jannelundsgård Mullhyttan
  Adam berättar om gården och visar oss grödorna. Verksamheten består idag av lamm-, gris- och nötuppfödning, samt odling av proteingrödor för humankonsumtion. Allt foder som åtgår odlas på gården. Spannmålsodlingen består av äldre lant- och kultursorter. Solhavre Sol II och vårrågen Petkus samt gråärt och olika bondbönor odlas. Efter rundvandringen blir det en diskussion kring värdet av ett bredare odlingsmaterial för ekologisk produktion.

  Tid: kl 9.30-15.00
  Kostnad: ca 150 kr för mat och kaffe betalas på plats av var och en.
  Anmälan: finns under Kurser och seminarier på Jordbruksverket webbplats. Anmäl dig senast 12 juni!

  Mer information
  18
  JUN

  Slätte ekodag

  Töreboda
  Norra Europas största dag för ekologisk odling genomförs 2019 den 18 juni på Slätte gård i Töreboda. Det är begränsat antal platser så anmäl dig redan nu! Bland annat kommer några av Europas främsta jordexperter att vara på plats.

  Du träffar Ekologiska Lantbrukarna i entrén, vid fikat och i monter nr 3 centralt på innergården! Kom och prata påverkan för ekobonden med oss!

  Nytt för i år är att vi för första gången någonsin presenterar Ekologiska Lantbruksbarometern. En undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Ekologiska Lantbrukarna och Organic Sweden. 600 ekobönder i hela landet och med olika produktionsinriktning har svarat på frågor om lönsamhet i sina företag, framtidsutsikter, investeringsvilja m.m. Frågorna är liknande som de i Swedbanks och LRF Konsults årliga "Lantbruksbarometer". Skiljer sig bilden mellan ekobönder och de för lantbrukskollektivet i stort? Ta del av resultaten i Slätte ekodags program!

  Dagen är en utbildnings- och kontaktdag för proffs- och produktionslantbrukare i både ekologisk och konventionell produktion men med utgångspunkt i det ekologiska lantbruket. Alla grödor som visas under dagen är KRAV-certifierade.

  Mer information
  25
  JUN

  Eko-träff före Borgeby fältdagar

  Orupsgården
  Ekologiska Lantbrukarna i Skåne, arrangerar dagen innan Borgeby fältdagar en fältvandring hos familjen Björkman, Orupsgårdens Potatis och efterföljande middag på kvällen.

  Tid: 15.00 samling (Adress: Vårbacka, 247 97 Flyinge)
  Anmälan: senast 18 juni genom att sms:a eller ringa till Emanuel Andersson (0733-80 28 51) eller Peter Nilsson (070-316 70 77)

  Mer information
  2
  JUL

  Studieresa 2-5 juli 2019 till Öko-Feldtage plus två ekogrönsaksgårdar i Tyskland

  Välkommen på en intressant resa till mellersta Tyskland med besök på Öko-Feldtage, nära Kassel. Det är en stor nationell fältmässa inriktad på ekologisk växtodling och specialgrödor, med demoodlingar och demokörningar av maskiner. Vi gör också studiebesök på två ekologiska gårdar med frilandsgrönsaker, växtodling och specialgrödor. Vi reser med buss från Malmö. Resan ordnas av Agri-kultur i Småland AB i samarbete med Jordbruksverket. Beate och Hermann Leggedör tolkar från tyska.

  Anmäl dig snarast och senast 2 juni till Hermann Leggedör 0707-912 374, hermann@agri-kultur.se
  Bindande anmälan. Anmälningsavgift 1500 kr per person.

  Mer information
  11
  JUL

  Fältdag regenerativt lantbruk

  Staffanstorp
  Kom och lär dig mer om regenerativt lantbruk, medverkande är Martin Beck, ekorådgivare från DK.

  Tid: kl 9.30 – 15.00
  Plats: Biskopshagens Odlingar, Norra Knästorp, hos Emma Sandberg och Joel Månsson
  Anmälan: Senast 6/7 till Hermann Leggedör, hermann@agri-kultur.se alt 0707-912374

  Mer information